Kroppkakor 4 port.
8-10 kokta potatisar
1 ägg
2-3 dl vetemjöl
(salt)
Fyllning
100 g lättsaltat fläsk
100 g rökt skinka i tärningar
1 liten gul lök, hackad
(smör eller margarin)
1 tsk grovstött kryddpeppar
Till kokning
Vatten
2 tsk salt per liter vatten
Mal potatis eller mossa vaarm potatis. Låd denna kallna.
Bryn fläsk- och skinktärningarna tillsammans med löken. Tillsätt kryddpeppar och låt blandningen kallna. Blanda potatisen med ägg och mjöl. Då potatisen kan vara av olika beskaffenhet, är det bär att provkoka en kroppkaka och pröva sig fram till den rätta mjölmängden. Är kroppkakan för lös, tillsätts mera mjöl.
Rulla ut smeten till en längd och skär den i 12 jämna bitar. Gör en fördjupning i varje bit och och fördela fyllningen på bitarna. Tryck samman smeten över fyllningen. Forma kroppkakorna runda, och platta till dem något.
Lägg några kroppkakor i sänder i kokande, saltat vatten och koka dem utan lock. Vänd dem efter halva koktiden.
Servera med brynt eller smält smör samt lingonsylt.
Överblivna kroppkakor klyvs och steks lätt på båda sidor.
Mer skojjs med kroppkakor hos arla!